Aan iedere vorm van geschillenbeslechting zitten voor- en nadelen gebonden. Zo dus ook bij iedere vorm van mediation. Wij hebben voor u de belangrijkste voor- en nadelen van mediation op een rijtje gezet. Na het lezen van deze statements, kunt u beter bepalen of mediation voor uw situatie geschikt is.
Ten opzichte van andere vormen van conflictenoplossing kent mediation een groot aantal voordelen. In ieder geval is mediation in vele gevallen sneller en goedkoper. De totale kosten voor mediation liggen namelijk een stuk lager dan de totale juridische kosten die gepaard gaan met een gerechtelijke procedure. Daarbij wordt u begeleid door een onafhankelijke mediator, zodat u samen op een humane manier tijdig tot een passende oplossing kan komen. De actieve rol van beide partijen zorgt ervoor dat er geen onnodige beschadigingen optreden tussen relaties. Gedurende mediation krijgt eenieder de mogelijkheid om uit te spreken wat hem/haar op het hart ligt. Via deze manier kan de relatie voor de toekomst behouden worden of juist op een menselijke manier afgesloten worden. Deze gezamenlijke oplossing leidt tot een hogere acceptatiegraad en tevens ook tot een mooie win-win situatie.
Naast de bovenstaande voordelen, zijn er ook enkele nadelen te noemen van mediation. Een oplossing is namelijk niet gegarandeerd. Als mediation niet slaagt, moeten partijen alsnog verder procederen. De tijd en de kosten die dan aan mediation zijn besteed, zijn dan voor niets geweest. Daarnaast gaat het bij mediation om samen een oplossing voor het probleem te vinden. Dit betekent in de praktijk: geven en nemen. U moet dus rekening houden met de belangen van de andere partij en niet vasthouden aan het juridische gelijk.