De meest voorkomende conflicten in de privésfeer zijn stukgelopen partnerrelaties. Die leveren niet alleen veel pijn en verdriet op voor de betrokkenen, maar blijken ook een grote invloed te hebben op het leven van de kinderen. Niet zelden belanden zij in een loyaliteitsconflict waarvan zij levenslang de schadelijke gevolgen met zich meedragen. De aanpak van mediators is erop gericht de emotionele schade bij ouders en kinderen tot het minimum te beperken. Maar privéconflicten kunnen ook afspelen tussen bijvoorbeeld buren of binnen de vriendengroep. Iedere privésituatie is anders, maar voor iedere situatie is er een passende oplossing. Mediation biedt onder professionele begeleiding de mogelijkheid om er samen aan uit te komen.
Bespreek de mogelijkheid van mediation met de ander.
Is dit niet mogelijk, bespreek dan de mogelijkheid van mediation met een neutrale derde, bijvoorbeeld een gemeenschappelijke kennis of familielid.
Vraag de neutrale derde de andere partij benaderen, om de mogelijkheid van mediation te bespreken.
Als de andere partij akkoord gaat met mediation, dan kunt u beiden een mediator benaderen. Uiteraard kan ook een neutrale derde een mediator benaderen.
Zoals al genoemd kunnen privé-geschillen voorkomen in verschillende soorten en maten. Zo kunt u denken aan huwelijksmediation om samen te kunnen blijven. Of aan echtscheiding of beëindiging van samenwonen. Maar u kunt ook denken aan ouderschapsbemiddeling in het belang van uw kind. Anderzijds kunt u ook denken aan een beëindiging van een familieconflict, burenconflict of kunt u via mediation werken aan het herstel van vriendschap. Tenslotte kunt u met mediation ook een afgewikkelde erfenis zonder gedoe met vrede afsluiten.
Terug naar overzicht